KONAČNO REŠENA DILEMA: Evo zbog čega muškarci nemaju kost u penisu

Pogledajte šta kažu naučnici o misteriji koja je decenijama mučila muškarce.

Muški pripadnici ljudskog roda su jedini, za razliku od većine sisara, koji nemaju kost u penisu. Uzrok ove pojave već decenijama muči naučnike, a nova studija tvrdi da je pronašla odgovor – monogamiju. Još uvek vam ništa nije jasno? Evo o čemu je reč…

Bakulum, kako glasi latinski naziv za kost u penisu, može se pronaći kod velikog broja vrsta. Njena dužina varira, ne samo u zavisnosti od veličina samih životinja, već i u odnosu na ostatak kostiju skeleta.

Poređenja radi, bakulum kod morževa dugačak je više do pola metra, dok je kod bonoboa, patuljaste vrste šimpanze, tek oko osam milimetara.

Naučnici su, u novoj studiji, objavljenoj u Proceedins of Roayal Society, počeli sa ispitivanjem evolutivne istorije bakuluma kako bi utvridili njegovo upotrebu svrhu i razlog razlika u veličinama.

Temeljnim ispitivanjem došlo se do odgovora – što promiskuitetnija vrsta, to veći bakulum.

Doktorand na Londonskom univerzitetskom koledžu Kiti Opi, predvodnik ovog ispitivanja, rekao je za Gardijan da je kost u penisu duža kod mužjaka koji se upuštaju u „produženi polni odnos“ (svaki odnos duži od tri minuta).

„Produženi polni odnos“ mužjaci koriste kako bi zadržali ženke podalje od konkurencije, tokom sezone parenja.

„Daleko od toga sto je produženi polni odnos možda prijatan način da se provede vreme, to je takođe vid sprečavanja ženke da odluta i da se pari sa drugim mužjakom pre nego sto je sperma prvog oplodi“, objašnjava koautorka studije, Matilda Brindl.

Izvor: RTS